2016-07-06

Cigarrlådegitarr. Bygga Cigar Box Guitar CBG

Jag kommer att i slutet av sommaren bygga en cigar box guitar / cigarrlådegitarr. Det är något som jag normalt inte gör längre då jag inte längre bygger några elgitarrer, elbasar eller cigarrlådegitarrer. Inte heller någon kirar. Jag koncentrerar mig mer eller mindre på knivar, men jag kan göra undantag som i det här fallet som är lite speciellt.

Jag byggde en CBG till en kund på beställning runt 2007-2008. För några år sedan blev den stulen från beställaren och han har saknat den sedan dess. Så jag har nu bestämt mig för att bygga en ny i samma stil som den förra då jag har en hel del delar kvar fortfarande, men ingen cigarrlåda. I stället kommer jag att bygga en låda från scratch, men den kommer inte att ha grafiken som man förknippar med cigarrlådor. Men jag skall ge den en egen personlig stil som jag hoppas att beställaren gillar. Det viktigaste är ändå att den låter bra med en grymt bluesig rå vintageton. Får se vad det blir för mick I mickar.

Bilderna här under är på den förra stulna gitarren som den såg ut under bygget och när den var ny.

Det här klippet lade beställaren upp på Youtube när cigarrlådegitarren var ny och han hade börjat använda den/spela in sig.

>> Senare uppdatering hittar du HÄR




2016-06-13

Två till japanska kockknivar till Göteborg, en Gyuto och en Petty med WA-skaft...

Två omskaftade kockknivar till samma köpare i Göteborg som i tidigare inlägg. med skaft i Olivträ och Päronträ (kryckträ).

Japanese Gyuto kockblad 210mm, VG-10 / Damascusstål.
 Märke: Sekizo,  Model: Wahoo,  Blad längd: 210mm.
 Bladbredd: 43mm.
 Bladtjocklek: 2.3mm.
 Vikt: ca: 135g.
Blad: Laminerat stål VG-10 Core / 33 lager damascus.
Skaft: WA-skaft i Olivträ med bolster i Valnöt.

Japansk Ichimonji Kichikuni Blue Steel Wa-Petty, Nashiji finish.
Märke: Ichimonji Kichikuni.
Blad: blue steel #2.
Skaft: WA Päronträ (kryckträ) med frontbit i Gonsalo Alves.
Bladlängd:135mm.
Vikt: 80gr,

Två japanska kockknivar leveransklara. Nya oktagonala WA-skaft i Björk och Almvril...

Några bilder på de två första omskaftade japanska kockknivarna med nya WA-skaft i björk och alvril och mellanlägg i Mexican Kingwood och Satinee Bloodwood. Knivarna kommer att levereras tillsammans med ytterligare två till i dagarna till Göteborg till en förhoppningsvis nöjd beställare.

Japanese kitchen knife Tanaka Damascus Blue steel #2 WA-Nakiri Blade.
San Mai Tanaka special order Nakiri blade.
Blade Length 165mm. Weigth 110g.
Mr Tanaka / HIDEYUKI signature.
Mr Tanaka lives in the Hyogo Prefecture, Miki city in Japan. 
The knife is all handmade and can not be massproduced.
Handle in Elm burl, Satinee Bloodwood & Brass.

Gekko Powdered High Speed Steel Forged Santoku Knife Blade
San Mai blade. Center is SRS15 Powdered High Speed High Carbon Stainless Steel.
Blade Length: 165mm, Thickness: 2.0mm, Weight: 119g, HRC : 61-62
Handle in Birch Burl, Mexican Kingwood & Nickel Silver.


2016-06-12

Japanska kockknivar klara. Nakiri, petty, gyuto & santoku. Nya WA-skaft...

Fyra nya japanska kockknivar klara för leverns till en kund i Göteborg. En nakiri, en petty, en gyuto och en santoku med lite olika stål. Alla har fått oktagonala WA-skaft, som enligt min personliga uppfattning är skönast och enklast att jobba med. Det finns ytterligare tre i samma beställning som blir klara efter sommaren. Bilder och beskrivning i kommande inlägg


2016-06-09

Ytterligare ett par pimpade fällknivar, Harnds och Enlan...

I samband med pimpningen av föregående knivarna i föregående inlägg kom även dessa två fällknivar till världen. En Enlan och en Harnds med nya skalor i flammig lönn. Dessa två modeller är favoriterna för eget bruk när man är ute i naturen och campar eller sysslar med bushcrafting. Robusta och tåliga, passande storlek och bra konstruktion.




2016-06-08

Två nya pimpade fällknivar, Harnds med nya skalor i björkvril...

Två nya pimpade fällknivar är klara. De är båda Harnds Viper som har fått nya skalor / scales / halvor i björkvril. Ganska snyggt trä om jag får säga det själv, som ger ett riktigt utseendemässigt lyft gentemot plastskalorna som sitter som orginal.




2016-05-27

Fem nya kockknivar på gång. WA-skaft, santoku, gyuto, petty, nakiri, aogami stål...

Bara ett litet bildinlägg på framstegen med de fem beställda kockknivarna. Träslagen i de olika skaften finns specificerade i föregående inlägg.

Nu börjar arbetet med den oktagonala formen. Väldigt kul moment när man ser det hela växa fram.
Uppdateringar på utvecklingen följer.



2016-05-17

Nya kockknivar på G. Oktagonala WA-skaft till Petty, Nakiri, Santoku och Gyuto...

Har fått en beställning på ett gäng kockknivar med japanska blad och litet snyggare skaft i diverse olika matchande träslag. Knivarna det blir är Petty, Nakiri, Santoku, Gyuto och förmodligen tillkommer en enkelslipad Deba.

- Det längre 270 mm Gyutobladet är i VG-10 eggstål och laminerat med blötjärn i nashiji finish. Tillverkat av Mr. Tanaka /"Hidryuki" signature.
- Nakiribladet är 160 mm med blue paper (Aogami) #2 eggstål laminerat med rostfri damascus. Också Tillverkat av Mr. Tanaka /"Hidryuki" signature.
- Pettybladet är 135 mm med blue paper (Aogami) #2 eggstål laminerat med rostfri damascus. Tillverkare Ichimonji Kichikuni.
- Det kortare 210 mm Gyutobladet är i VG-10 laminerat med rostfri damascus. Tillverkare Sekizo.
- Santokubladet är 160 mm och med eggen i SRS15 pulverstål laminerat med rostfritt stål. Tillverkare Gekko.

Träslag till skaften är en mix av bl.a. Lacewood, Olivträ, Alvril, Björkvril, kryckträ av Körsbär, Zirokote, Mexican Kingwood, Gonsalo Alves & Valnöt. Till det kommer diverse kontrastaccenter i vulkfiber och olika metaller.

Uppföljning kommer allt eftersom.